fbpx

Probabil că nu v-ați gândit vreodată că tequila, acea băutură pe care toată lumea o bea shot, se produce după reguli extrem de stricte și poate ascunde arome și senzații demne de cele mai rafinate spirtoase.

Pentru a cunoaște cu adevărat tequila, trebuie mai întâi să dai de-o parte miturile care o însoțesc, datorate fie ignoranței, fie strategiilor de marketing “inventive” (ca de exemplu viermele din sticlă, care nu este nimic mai mult decât o găselniță pentru turiștii naivi).

Legea mexicană este foarte strictă în ceea ce privește producerea acestei băuturi, rigoarea regulilor amintind de producătorii de vin din regiunea Champagne. Tequila poate fi produsă numai în Mexic, în regiunea Jalisco și în alte câteva zone mai restrânse, strict delimitate. Aici sunt peste 120 de distilerii, care produc mai bine de 800 de tipuri de tequila.

Băutura poate fi obținută numai din agave azul weber, cu vârsta de minim șapte ani (și nu din cactus, un alt mit greșit). În procesul de distilare este folosită numai tulpina plantei (pina) de pe care jimadores (tăietorii) îndepărtează complet frunzele. Tulpinele, care pot ajunge și la 90 de kg, sunt coapte și mărunțite pentru extragerea sucului bogat în zaharuri, care este fermentat și dublu distilat. Primele și ultimele cantități de alcool obținute în procesul de distilare nu se folosesc pentru a nu compromite calitatea băuturii.

Tequila nu trebuie confundată cu mezcalul, o altă băutură foarte răspândită în Mexic, dar care se produce dintr-un alt tip de agave. Trebuie spus că acel vierme de care vorbeam este strecurat uneori în sticlele de mezcal, dar fără a avea nici o legătură cu calitatea băuturii.

Tequila se împarte în două mari categorii:
100% agave și Mixto. În prima categorie pot intra numai băuturile obținute exclusiv din agave. Tequila 100% agave poate fi de mai multe feluri, în funcție de gradul de maturare. Tequila Blanco (argintie / silver) este tequila tânără, nematurată, complet incoloră.

Pentru a deveni Reposado (al doilea tip), băutura trebuie să petreacă cel puțin 60 de zile într-un butoi de lemn. În cea de a treia categorie de calitate, Anejo, poate fi inclusă numai tequila care a fost maturată minim un an în butoaie de stejar, ceea ce conferă acestei băuturi un caracter sofisticat, nobil.

 

De cealaltă parte, tequila Mixto poate fi asemuită cu whisky-urile blended, reprezentând un amestec din diferite băuturi spirtoase. Mixto trebuie să conțină cel puțin 51% tequila agave, restul de 49% fiind completat cu alcool obținut din alte plante, cum ar fi trestia de zahăr sau porumbul.

Și aici avem trei categorii de calitate, Blanco, Gold și Reposado. Dacă prima și ultima dintre categorii sunt similare cu cele de mai sus, tequila Gold reprezintă băuturile nematurate (Blanco), cărora li s-a modificat culoarea și aroma cu ajutorul caramelului.

Dacă turnaţi o tequila de calitate într-un pahar snifter și degustaţi, veţi regăsi ușoare arome de citrice, tonuri fl orale, dar și accente lemnoase, date de stejarul butoaielor: scorţișoară, piper negru și chiar vanilie. Evident, aroma dominantă este cea de agave coapte.