James „Jamie” Trevor Oliver este cunoscut în toată lumea ca un adevărat fenomen al lumii gastronomice. Prin șarmul său personal și modul în care își transmite viziunea sa despre mâncarea sănătoasă, Jamie inspiră oamenii să-și petreacă mai mult timp savurând plăcerea de a fi în bucătărie.
„M-am născut în mai 1975, direct în restaurație”, spune Jamie, care a deprins tainele artei culinare din restaurantul tatălui său, The Cricketers, din Clavering, o localitate micuță din comitatul Essex. Băieții de vârsta sa considerau gătitul o treabă pentru fete, dar pentru viitorul star, bucătăria era cel mai “cool” loc din lume.
La 16 ani, ajunge la Westminter Catering College, lucrează scurt timp în Franța și revine în Anglia, ca “head pastry chef” la The Neal Street Restaurant, unde îl cunoaște pe Gennaro Contaldo, care-i va deveni bun prieten și mentor culinar. Așa se naște pasiunea sa pentru bucătăria italienească, care îi va marca întreaga carieră.
Ulterior, La River Cafe, ajunge pentru prima dată în fața unei camere de filmat, cu ocazia unui documentar. Are succes instantaneu și primește cinci propuneri pentru un show TV propriu. “The Naked Chef” are două sezoane de succes pe BBC, 1998-1999, cele trei volume rezultate în urma emisiunii devenind best-seller-uri. Ajunge chiar el să fie supranumit „The Naked Chef”, după numele show-ului în care nu gătea dezbrăcat (!), ci practic “dezgolea” mâncărurile până la elementele lor esențiale.
Aceasta era însă doar prima emisiune dintr-o serie ce avea să urmeze, dintre care e suficient să fie amintite doar: Jamie’s Kitchen, Jamie’s Great Italian Escape, Jamie’s 30 Minute Meals, „laureata” Emmy – Jamie’s Food Revolution (ABC) și, de asemenea, programele speciale: Jamie’s Fowl Dinners, Eat To Save Your Life, Jamie Saves Our Bacon și Jamie’s Fish Suppers (toate difuzate la Channel 4).
Astăzi, emisiunile lui Jamie se difuzează în peste 100 de țări, incluzând SUA, Australia, Africa de Sud, Brazilia, Japonia, Islanda sau România. Cărțile derivate din programele TV au fost traduse în peste 30 de limbi, ajungând best seller-uri nu doar în UK, cât și în întreaga lume. Jamie’s 30 Minute Meals, publicată în 2010, a devenit prima carte vândută într-un milion de exemplare în Marea Britanie și, totodată, cartea non fiction cu cea mai rapidă vânzare.
În cariera sa, Jamie a înregistrat și câteva eșecuri. Cel mai răsunător dintre acestea a fost rețeaua de restaurante italienești Fifteen, care, pentru o vreme, s-a bucurat de o popularitate uriașă în rândul britanicilor, însă, în cele din urmă, a intrat în faliment.
O importantă parte a activității sale, care i-a consolidat notorietatea, o reprezintă promovarea hranei sănătoase. Acțiunile sale au fost încununate de succes, un exemplu fiind campania pentru schimbarea meniurilor școlare din Marea Britanie, care a determinat guvernul regatului să facă investiții de sute de milioane de lire sterline.
În prezent, la cei 43 de ani ai săi, Jamie locuiește în Londra și Essex împreună cu soția sa, Jools, și cei patru copii: Poppy, Daisy, Petal și Buddy.
“Mâncarea este una dintre cele mai mari plăceri ale vieții, atât timp cât nu ajungem în punctul trist în care se poate transforma în dușman, ceva de care să ajungi chiar să îți fie frică. Cred că atunci când se folosesc ingrediente bune, de calitate, pentru mâncare – paste, salate, fripturi, burgeri, legume la grătar, salate de fructe și chiar prăjituri «exagerate» – , toate aceste preparate își pot avea locul în dietele noastre. Nu trebuie decât să redescoperi un numitor comun: dacă vrei să să mănânci macaroane și brânză din când în când – este ok!”
Jamie avertizează, însă: „Servește-te cu o porție rezonabilă de friptură lângă o salată proaspătă și nu mânânca la final o prăjitură uriașă de ciocolată!”
După părerea chef-ului englez, să știi cum să gătești înseamnă să fii capabil să folosești toate varietățile de ingrediente proaspete atunci când este sezonul lor – atunci sunt exce lente și cel mai ieftine! Gătind în acest fel, întotdeauna vei ieși nu doar mai ieftin decât dacă ai cum păra mâncare procesată, ci îți vei face un bine! Preparând o varietate de lucuri minunate, vei descoperi în mod natural acest echilibru”.