Coasta de Azur este o atracție irezistibilă pentru milioane de turiști care vin aici pentru a se desfăta sub razele soarelui și pentru a savura specialitățile culinare renumite în toată lumea.
La prima vedere, coasta muntoasă din sudul Franței pare de-a dreptul neprimitoare și chiar te întrebi de ce este atât de faimoasă și de căutată. Însă, îndată ce „aprofundezi” subiectul, descoperi o lume extraordinară și cu totul diferită de alte provincii care se învecinează cu Mediterana.
Cea mai frumoasă imagine a regiunii o ai străbătând șoseauna de coastă care șerpuiește între localitățile aflate chiar pe țărm. Pornind din Marsilia, și trecând de Toulon și Hyeres, ajungi la cel mai șic sătuc al Mediteranei – St. Tropez. Urmează Cannes, cu celebra sa promenadă, Croisette, unde sunt etalate mașini cu mărci celebre, pentru care proprietarii au plătit sume cu multe zerouri, în orice valută ai calcula. După ce străbați alți 30 kilometri, ajungi pe Promenade des Anglais, faleza din Nisa, metropola provinciei. De aici începe cea mai spectaculoasă parte a itinerariului: până la Monte Carlo, capitala micului principat de Monaco, drumul de cornișă se agață de stâncile gălbui, uneori doar la câțiva metri deasupra mării de un albastru profund, alteori la înălțimi amețitoare, care oferă o panoramă superbă, mai ales la orele apusului.
Și dacă francezii sunt cu adevărat buni la un capitol, atunci acesta este gastronomia. Pentru a savura plăcerile culinare ale zonei, te poți opri oricând într-unul din zecile (dacă nu chiar sutele) de restaurante de pe coastă. Însă dacă vrei să experimentezi cu adevărat specificul zonei, trebuie să cauți puțin mai departe de rutele „bătute” de turiști. Dacă te abați doar și nu mai câțiva kilometri de la șoseaua principală și intri printre colinele pietroase, acoperite de plantațiile violete de lavandă, poți avea norocul să găsești un mic bistro cochet, ascuns pe vreo străduță lăturalnică a vreunui sat oarecare. Nu fi însă surprins dacă pe ușa de la intrare vei găsi bulina roșie a ghidului Michelin. Suntem, totuși, în Franța!
Din punct de vedere geografic, Coasta de Azur face parte din regiunea Provence, însă bucătăria locală are un caracter distinct, dat în principal de ierburile aromatice, care cresc pretutindeni. Bucătarii de aici nu se zgârcesc de loc atunci când vine vorba să folosească: usturoiul, rozmarinul, oregano, salvia, măghiranul, cimbrul sau busuiocul sunt la fel de indispensabile ca apa. Vecinătatea cu marea Mediterană, care abundă în zeci de specii de pește și fructe de mare, și-a spus cuvântul în definirea „dietei” locale. Din meniu nu lipsesc nici legumele, folosite pentru tot felul de salate, tocane sau supe. Peste toate, în bucătăriile de pe Coasta de Azur, uleiul de măsline este rege – din nou o caracteristică a însoritei Mediterane.
Preparatele culinare din această zonă extraordinară a Franței au ajuns în toate colțurile lumii. Dintre acestea, cele mai faimoase sunt Salade Nicoise, Bouillabaisse sau Ratatouille, dar acestea nu sunt decât câteva exemple din sutele de specialități locale.
BOUILLABAISSE
Rețeta originală și autentică a acestui preparat spune că trebuie folosite cel puțin cinci tipuri de pește marin, dintre care nu vor lipsi eglefinul (haddock, engl), codul sau bibanul de mare, fără a uita de fructele de mare – midii, crab, caracatiță etc. O singură regulă trebuie respectată cu sfințenie: toate ingredientele trebuie să fie foarte proaspete!
Așadar, peștele și fructele de mare se fierb înăbușit împreună cu legume proaspete și se aromează cu binecunoscutele ierburi provensale: busuioc, fenel, usturoi sau șofran.
Pentru a completa gustul, lângă Bouillabaisse se servește maioneză cu usturoi.
RATATOUILLE
Este un preparat pe cât de simplu, pe atât de gustos. Ratatouille nu este nimic altceva decât o gustoasă combinație de legume ușor de găsit în orice piața sau magazin.
Prepararea acestui fel de mâncare este extrem de simplă, ceea ce a atras și răspândirea sa în toată lumea. Legumele proaspete (vinete, roșii, dovlecei și ardei grași) se taie în felii rotunde și se așază într-un vas încăpător. Se adaugă ierburi provensale (la alegere!), usturoi și ulei de măsline și se lasă la foc mic. Rezultatul este proaspăt și delicios! O rețetă delicioasă de Ratatouille puteți găsi pe Gourmandelle.com (de unde am luat și fotografia).
Ca alternativă, legumele fierte pot fi sotate în ulei de măsline și servite pe un pat de orez sau cartofi, cu o felie de pâine crocantă.
Ratatouille poate fi servit de sine stătător sau ca garnitură pentru preparatele din carne sau pește.